„putem sa vorbim despre asta”

Posted on

Poate stai in cumpana. Poate iti vine greu sa iei o decizie. Poate ai auzit de grupurile THINKING IS FUN dar nu iti este limpede ce fel de oameni participa la ele.

Nu vrei sa risti. Miza este prea mare.

Da-mi voie sa te ajut (cu informatii din interior)! La TIF participa parinti (si viitori parinti) cu o atitudine liberala in materie de stil de crestere a copiilor. Parinti care nu doar ca nu-si lovesc copiii (pedepse corporale) dar nici nu le trece prin cap sa procedeze astfel. Parinti care vorbesc despre orice cu copiii lor. (Da, inclusiv despre sexualitate, dar nu intr-un limbaj ornitologic („pasarici”, „berze”, „cocosei”) ci folosind cuvinte dubioase de tipul „vulva” sau „penis”.)

Parinti care cred ca un mediu cald si permisiv este mai sanatos decat un set de restrictii militariste numite, eufemistic, „disciplina”. Parinti care par a fi dispusi a-i invata pe copiii lor sa gandeasca independent,  sa spuna fara teama ce au de spus si sa le puna sub semnul intrebarii unele solicitari sau dorinte. (Mami, imi poti oferi un argument solid in sprijinul a ceea ce imi ceri sa fac? Nu chiar in aceste cuvinte, desigur. Wink!)

Daca vederile tale (in privinta felului in care trebuie crescuti copiii) sunt mai degraba conservatoare (traditionaliste) locul tau nu este la TIF. Va fi chinuitor si frustrant.

Dar, pe de alta parte, daca iti doresti copii care sa deteste supunerea oarba in fata unei autoritati, care sa fie capabili de gandire originala, care sa se simta in siguranta sa te infrunte (da, da, pe tine, parintele), plus alte atribute nesuferite, te vei simti la TIF ca pestele in apa. (In elementul tau, cum ar spune Ken Robinson, autorul celui mai vizualizat TED Talk despre educatie.)

TIF, 2015, septembrie.  Making sense of ideas from the inside out.