(gender) impairment

Posted on

Daca si numai daca ai nervii tari („stabilitate emotionala” in jargonul profesional) iti propun un experiment. Tot ce ai de facut este sa mergi pe strada (pe trotuar, pentru a fi mai riguros) si sa privesti cu atentie. (Nu „cu mare atentie” ci doar „cu atentie” deoarece fenomenul este usor observabil.)

De ce spun ca iti trebuie o dispozitie pozitiva stabila? Pentru ca experimentul este depresogen. (Daca il repeti de cateva ori te-ar putea apuca plansul.)

Este vorba despre femei. Extraordinar de multe femei care se comporta (merg) ca si cum ar avea un handicap. (Sunt sanse mari sa intri si tu in aceasta categorie daca esti purtatoare de XX. Ma refer la cromozomi, da? Wink!)

Adrian, ce poate fi atat de daunator si, in acelasi timp,  cumva invizibil?

Da, e uimitor ce forta poate avea un tipar cultural adanc inradacinat in mintea femeilor. (Vine din afara, da? Nu este ceva innascut.)

Mori de curiozitate in acest moment?

Ok, sa nu mai prelungim suspansul: un numar urias de femei (dar nu toate) merg pe strada ca si cum ar avea mana in ghips.

Priveste cu atentie si, pentru ca ti-am oferit acest indiciu, vei vedea. Si pana acum ai vazut, desigur. Dar nu ai fost (o persoana) constienta!

PS Dupa ce „ai vazut” ti-ar putea trece prin cap sa te eliberezi din acest tipar (social) constrangator si sa te apropii mai mult de o viata naturala, conectata la nevoile autentice ale corpului tau. (Si, daca ai o fetita, sa o ajuti si pe ea „sa vada”.)