fooled by randomness

Posted on

Da, titlul articolului nu este original. (Taleb.) Dar continutul sper sa te surprinda, mai ales daca nu ai auzit de conditional probabilities.

Daca ai o licenta in psihologie (sau esti pe cale de a obtine una, memorand lucruri lipsite de relevanta practica) sau ai doar o atitudine binevoitoare (cu un modicum  de fascinatie) fata de acest domeniu, probabil iti sunt cunoscute o serie de nume de oameni care practica psihoterapia cu un anume succes. (Oameni care poate chiar scriu carti sau articole pe un blog. Wink!)

Hai sa-i numim pe acesti oameni „invingatori” sau, daca ai o intoleranta la jocuri, intreceri sau competitii, le putem spune „profesionisti foarte buni”. (Nu stim daca sunt cu adevarat dar aici ne raportam la perceptia sociala,  nu la o realitate greu de masurat.)

Ei te inspira. Iti arata ca este posibil sa reusesti. Cumva te incurajeaza (uneori poate direct, daca ii cunosti sau platesti o suma considerabila pentru a-i intalni) sa alegi aceasta profesie plina de satisfactii si, prin chiar exemplul lor, te motiveaza sa te angajezi intr-un program de formare costisitor. (Inclusiv in scoli de psihoterapie faimoase, printre cei care au auzit de Sir Karl, pentru absenta desavarsita (si, pe alocuri, tragica) a falsificabilitatii.)

So far, so good.

Insa cum ar fi daca te-ai raporta si la cei care nu au reusit? Cei care au investit sume insemnate de bani in formare, dezvoltare personala si supervizare si, dupa caz, nu au profesat niciodata sau au extrem de putini clienti (de pilda unul sau doi la doua luni)?

Ei sunt invizibili. Despre ei nu se vorbeste. (Cine ar avea cel mai mic motiv sa o faca?) Este ca si cum nu ar fi existat niciodata. Insa aceasta este o iluzie. Fireste ca au existat (si exista).

Totusi, absenta lor distorsioneaza puternic estimarea sanselor de succes. Iar deciziile bazate pe evaluari profund eronate ale sanselor de succes nu difera cu nimic de pariurile riscante (la jocuri de noroc) pe care exact aceleasi persoane nu le-ar face niciodata.

Mintile noastre configurate evolutionist nu sunt facute sa inteleaga cu usurinta probabilitatea (cu toate ramificatiile ei). Cuvantul cheie in fraza anterioara este „usurinta”.

Acesta a fost un articol pozitiv si optimist.