faci un pas mic si apoi altul, un pic mai mare!

Posted on

Inainte de a deveni psiholog am studiat ingineria constructiilor (si, printr-un miracol, am finalizat aceste studii). Probabil de aceea imi plac foarte mult lucrurile bine facute, atent proiectate si, mai ales, solide.

Din aceste motive DOX! nu este un seminar de week-end (sau o serie de seminarii asa-zis intensive, la care oamenii sunt epuizati/plictisiti/anesteziati in a doua parte a zilei). Ci este un curs de trei luni in care in aproape in fiecare zi se intampla ceva. (Apoi urmeaza un alt curs de trei luni, pentru cei care n-au abandonat pe parcurs, avand nervi de otel.)

Comunic mereu cu studentii mei. (La fel erau si orele mele de la facultate. Era imposibil sa adormi in timpul lor.) Smartphone-urile si tabletele ne permit asta. (Da, DOX! ar putea fi un pretext foarte bun sa investesti intr-un astfel de device uimitor.)

Vrei, nu vrei, va fi necesar sa ma suporti timp de 3 luni (sau 6, sau 9, sau 12). Frecvent vei fi (o persoana) provocata sa (te) gandesti (la ceva), sa evaluezi, sa compari si, evident, sa faci ceva. (Funny or heavy tasks.)

Nu te recompensez in nici un fel si nici nu te pedepsesc. Insa am grija sa-ti explic cum functioneaza motivatia si cum o poti proteja sau mobiliza. Adica ceva ce nici parintii tai si, probabil, nici profesorii tai nu au facut cu tine. Ei s-au rezumat la a cere lucruri si, eventual, a te invinovati daca nu le reuseai (model pe care nu este exclus sa-l fi internalizat). Sau a te consola. Sau a te „salva”. Sau alte interventii la fel de ineficiente.

Ma intereseaza sa construim impreuna ceva durabil si pentru asta e nevoie de timp, de dedicatie si de seriozitate. (De aceea exista un examen de admitere-detalii intr-un alt articol.) Printre picaturi, te voi ajuta sa te imprietenesti cu o forma speciala de inteligenta, pe care testele IQ nu o detecteaza. (Dar este incredibil de importanta.)

Ai vrea sa ti-o descriu, nu-i asa?