770x350

aproape toti oamenii fumeaza (dar nu stiu asta)

Posted on

Obisnuiam sa le spun studentilor mei ca nu am fumat niciodata. Este adevarat. Totusi, dintr-o anumita perspectiva, aceasta afirmatie nu este corecta.

Am fumat. Si tu fumezi, chiar acum. Fumezi de multi ani. Insa vestea realmente deconcertanta este urmatoarea: copilul tau de varsta scolara fumeaza! (cu aprobarea invatatoarei)

Hai sa-ti explic ce (vreau sa) spun!

Nu cred ca ai auzit de Wynder (un american) si Doll (un britanic). Ei au publicat in 1950, la distanta de doar cateva luni, doua rapoarte de cercetare cu rezultate aproape identice. Descoperisera o asociere foarte puternica intre fumat si cancerul pulmonar (suficient de puternica incat sa suspecteze o relatie cauzala).

Pentru a pune intamplarile in context: in anii 30 sau 40 aproape nimeni nu era constient de relatia dintre fumat si cancer. Doctorii fumau in numar mare si chiar recomandau asta pacientilor mai stresati iar The Lancet nu vedea nimic periculos in acest obicei.

(Astazi noi suntem intr-o situatie identica. Vei intelege imediat.)

Abia in 1957 guvernul britanic a inteles importanta raportului Doll (confirmat intre timp de alte studii independente) si a obligat autoritatile locale sa informeze publicul in legatura cu pericolul reprezentat de acest obicei considerat inofensiv.

Suntem in 2015. Mai exista oameni care fumeaza, evident, dar numarul lor a scazut (fata de jumatatea secolului trecut) si continua sa scada, campaniile de constientizare (public awareness) avand succes.

Dar, daca privim lucrurile intr-o cheie analogica, suntem exact in acelasi punct. Tu esti (o persoana) anagajata intr-un comportament care produce, pe termen lung,  consecinte de care nu esti constienta. Copilul tau (daca ai) se comporta identic. Fumeaza (intr-un fel). La fel ca tine. La fel ca mine (nu cu mult timp in urma).

Probabil foarte multi oameni pe care ii cunosti „fumeaza” (da, am inceput acum sa pun ghilimele) cel putin 12 ore pe zi. (Desi as paria pe un numar mai mare.)

Si foarte putini sunt constienti, in acelasi fel in care, inainte de 1957, in Marea Britanie, foarte putini oameni erau constienti.

Cred ca intuiesti la ce ma refer. Pentru siguranta, insa, voi folosi cuvinte explicite:

SITTING IS THE NEW SMOKING.

PS Am scris acest articol stand in picioare.